Testimonis de Violències Masclistes als espais d'accés públic

I TOT AIXÒ EN 20 MINUTS


DONA, 19 ANYS. RESIDENT A VILANOVA I LA GELTRÚ

"Ahir al matí em van donar les notes finals de Grau Mitjà i amb la colla d’amics vam decidir sortir a prendre alguna cosa al Feeling per celebrar la graduació entre amics. 

Fins aquí tot bé, el problema va arribar a la tornada a casa...


No era passada la mitjanit i em feia por caminar per carrers que no fossin la rambla perquè pensava que almenys allà el carrer era més ample i em sentirien més persones en el cas de necessitar ajuda. 

Només arribar a la rambla des del Passeig Marítim, ja ens van parar un grup de quatre nois dient-nos comentaris que anaven de “guapa” fins a “vine a casa meva que ens ho passarem bé”. Vaig contestar, evidentment, que ens deixessin tranquil·les i es guardessin els seus comentaris innecessaris i assetjadors. Ells van riure de nosaltres, però ho van deixar allà i vam seguir caminant. A mig camí la meva amiga va marxar cap a casa seva i em vaig quedar sola així que vaig trucar a un amic per videotrucada per sentir-me més segura. 


De nou a l’alçada de la plaça de la Vila un altre grupet, ara de nois d’entre 19 i 24 anys, em van parar per dir més barbaritats i merdes com “m’agraden les blanquetes” “et menjo sencera” fins a més pujades de to que prefereixo no recordar. 


Després d’allò vaig aconseguir arribar al meu carrer, Sant Joan, sense res més rellevant fins que vaig arribar al Black Mamba, un bar musical que fa cantonada. Allà hi havia quatre homes, clients de l'establiment que en veure’m passar van començar a xiular-me i dir-me de nou, “guapa” “vine a fer-nos companyia” “et donava...”. Els hi vaig demanar que no em parlessin perquè jo no vaig ni mirar-los i llavors van començar a insultar-me i a comportar-se agressius. Els meus pares van sortir al balcó en sentir les veus i en veure’ls van marxar i jo vaig pujar a casa. 


La cambrera era dintre i no va ser capaç d’intervenir en cap moment, ni amb els comentaris d’assetjament del principi ni quan va veure que m’insultaven i cridaven. No sé si queixar-me servirà d'alguna cosa, però em sembla una vergonya d’establiment, tant de personal com de clients per permetre aquest tipus de situació. 


I tot això en un recorregut de 20 minuts a les 00 de la nit a Vilanova i la Geltrú. 


Encara seguiu pensant que dir guapa pel carrer és agradable? Que ens agrada? No. No ens agrada. Ens sentim assetjades.


Respecteu-nos i deixeu que caminem amb la mateixa seguretat que vosaltres."