"No es neix dona, s’arriba a ser-ho. Cap destí biològic, psíquic o econòmic defineix la figura que revesteix en el si de la societat la femella humana; és el conjunt de la civilització el que elabora aquest producte intermedi entre el mascle i el castrat al qual es qualifica de femení."

Simone de Beauvoir

LES NOSTRES DATES ASSENYALADES

Fa més de 15 anys que les dones de La Frontissa organitzem actes pel 25 de Novembre, el dia internacional contra la violència envers les dones. 

Des de 2014, quan en resposta a una moció que havíem presentat a un ple municipal es va organitzar el Casal de Dones, participen en l’organització d’ aquests actes junt amb les companyes de Bullanga Feminista i dones d’ altres col·lectius.

Sempre ens remou l’organització d’ aquests actes, així com el manteniment de la vitrina de denuncia de la violència masclista a la façana de l’ Ajuntament. Volem i treballem per tal que aquesta actes siguin dignes i funcionin bé i al temps som conscients que seria preferible que mai no s’ haguessin de celebrar. Però al llarg d’ aquests 15 anys no sembla que es produeixin canvis substancials en els feminicidis deguts a la violència masclista. Sempre havíem preferit els concepte de Violència Masclista abans que el de  Violència de Gènere perquè aquests sols es refereix a la violència dins la parella i té compte a mares, germanes, filles, fills i, en alguns casos, pares, germans ,parelles o altres homes que han mort pel seu parentiu o intentant  defensar les dones.

Utilitzem també en plural Violències Masclistes perquè el feminicidi n’és la màxima expressió, però existeixen la violència psicològica, econòmica, institucional, vicària, cultural i altres. Ara, una anàlisi del concepte ”Violència de Gènere” ens ajuda a entendre’n la persistència. El gènere es la construcció  social de l’opressió, la desigualtat i la violència sobre la diferència sexual, és imposat i exigit per la societat a dones i homes pel seu sexe i, encara que pugui ser desafiat individualment, és estructural i, precisament per no obeir els seus mandats ,són assassinades les dones. La “Violència de gènere” és la Violència del gènere.

Amb aquest bagatge històric, vivencial i teòric vam encarar també aquest any la preparació del 25n junt amb les companyes de Bullanga Feminista. Donada la situació sanitària vam descartar de seguida l’ organització d’una manifestació i vam optar per una performance ocupant tot el  dia 25 la Plaça de la Vila, amb el suport  de L’ Oficina d’Equitat del’ Ajuntament, Convivència i Civisme i la Regidoria de  Serveis Socials, mitjançant la distribució de cadires amb els noms de les dones que ens falten des del 25 de novembre de l’any passat  i en alguns cas també els seus familiars.

Sense saber fins a l’últim moment si podríem convocar o no una concentració vam difondre en les xarxes  el vídeo Per una vida lliure de violències, fet a partir de les contribucions de diferents dones d’acord amb les seves vivències i experiències.  Vam gravar un audio  amb el poema El  Crit  de  Mireia  Companys, recitat per M. Antònia Martorell, un text de les companyes de Bullanga i les cartes de les dues guanyadores  del premi Carta a un Maltractador Sabrina Cobos Ruiz, alumna de l’Institut Dolors Mallafré i Ros i Emma Padilla Gómez, alumna del Col·legi Santa Teresa.  Les condicions  vam permetre  finalment convocar la concentració durant  la qual  es van recordar els  noms de les dones i altres familiars.

Paral·lelament a aquestes activitats i en col·laboració amb l’AFA del Sant Jordi  i Creació Positiva vam publicar una sèrie d’articles a Eix Diari parlant del 25, les característiques de les violències masclistes i la funció preventiva de la coeducació ,finalment  una entrevista participativa amb Montse Pineda, que es va poder seguir per la xarxa.

Ara sols cal recordar  que si el 25n és el dia de la Lluita Contra la Violència Envers  les Dones, els altres 364 dies també ho són.

Ens Volem Vives.  Visca la Lluita Feminista.

la nostra AGENDA

09o 2024

La història de les dones és tan llarga com la invisibilització de les dones.

El 9 d'octubre parlem de dones que observen els estels. Dones astrònomes. A la Casa del Mar. Passeig Marítim 63, Vilanova i la Geltrú.

Amb la Neus Benavent i Vallès.

Us hi esperem!

04n 2022

Xerrada: “L’ofici més antic del món?
Desmuntant mites sobre la prostitució a l’antiga Mesopotàmia”

13s 2021

Presentació al Ple de l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú sobre reconeixement de la memòria històrica de les dones.

16s 2021

Presentació " Vientres de alquiler. La Mala gente"

15n 2021

XXI edició del concurs "Carta a un Maltractador"

27M 2021

Presentació "‚Practicas buen sexo?"

14A 2021

90 aniversari de la Proclamació de la República Catalana

8M 2021

Agenda d'activitats - Materials - Manifest....

25N 2020

Concentració del 25 de Novembre Lloc: plaça de la Vila, a les 19 h Organitza: Casal de Dones Ca La Tomasa.

Amb la col·laboració de eix diari:


25N A VILANOVA I LA GELTRÚ

Malgrat l'escenari de la COVID 19, hi ha algunes dates assenyalades que les feministes no hem volgut perdre i per les quals volem actuar plegades; no solament des de l'àmbit de la incidència política i la sensibilització, que recau usualment i només en les administracions i en els col·lectius feministes d'arreu, sinó també des d’altres espais on el feminisme és una eina indispensable per fer un canvi real, radical i necessari a la nostra societat. ¡ Perquè totes les persones, especialment les dones i les nenes, puguem viure les nostres vides en pau, sense cap tipus de violències! 


Per a la reivindicació del 25N, la Comissió de Gènere i Educació

Feminista, de l’AFA Escola Sant Jordi, La Frontissa i Creación Positiva, hem programat un contingut especial amb una sèrie de microentrevistes i altres continguts dedicats a descobrir plegades les eines que tenim com a societat per eliminar la violència vers les dones i nenes en els espais públics i privats.

En aquest cas i, especialment, aprofundirem en la infància i la joventut –sobretot en l’àmbit escolar-, però també farem incidència en com des de l'administració local són indispensables, per erradicar plegades les violències del sistema patriarcal que no només patim, sinó que també normalitzem des de ben petites.

Aquestes microentrevistes van sortir publicades des del dilluns 16 de novembre fins al 26 de novembre a l’Eix Diari. S'hi va presentar un monogràfic que integra també tota l’agenda del Casal de Dones Ca La Tomasa de Vilanova i la Geltrú, i que conclourà el mateix 26 amb una entrevista feta per streaming amb l’activista feminista Montserrat Pineda, vicepresidenta segona del Consell Nacional de Dones de Catalunya i coordinadora d'incidència política de la nostra entitat, entitat amb la que estem treballant els continguts.

especial_VNG
imagen-campanya-25nvng_3
imagen-campanya-25nvng_2
imagen-campanya-25nvng_4
imagen-entre_montse_campanya-25nvng_2 copia

Carta a un maltractador

L’Associació de dones La Frontissa i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú convoquem cada any aquest premi per promoure la sensibilització del jovent davant la violència masclista, amb la redacció d’una carta original i inèdita no premiada en d’altres concursos. El seu contingut serà el missatge enviat a un maltractador; on el tema central és la violència masclista vinculat a la commemoració del Dia internacional contra la violència vers les dones, el 25 de novembre.


Enguany no vam tenir premiació presencial però va ser publicat per diversos mitjans i la seva lectura va fer part important de l'acte unitari que realitzem a la Plaça de la Vila cada any


L’alumnat de secundària i batxillerat de Vilanova i la Geltrú sembla que  no és imparcial davant les violències masclistes: van enviar 108 cartes de quatre centres educatius en la seva 23a edició.


El jovent participant, d'entre 14 i 18 anys, havia de redactar una carta adreçada a un maltractador amb la voluntat d'identificar i abordar les violències contra les dones.

Enguany les participants premiades han estat:


1r premi: Sabrina Cobos Ruiz, de 4t D'ESO de l'Institut Dolors Mallafrè i Ros

2n Premi: Emma Padilla Gómez, de 4t d'ESO del Col·legi Santa Teresa de Jesús

El concurs ha concedit un primer premi de 200 € i un segon, de 100 € a les obres guanyadores. I malgrat la crisi sociosanitària de la COVID 19, que ha impedit celebrar presencialment un acte oficial de lliurament, les autores han fet una lectura de les cartes que ara us compartim.